KEK PISANG

Tuesday, December 27, 2016

IKAN SWEET SOUR...










IKAN SWEET SOUR
oleh  :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

4  keping  ikan tenggiri  (atau bawal, salmon, siakap ddl.)
2  sudu besar  tepung jagung
3  sudu besar  sos tomato
3  sudu besar  sos cili
2  sudu besar  sos plum jenama Life
2  labu  bawang besar  -  potong bulat
3  ulas  bawang putih  -  cincang
2  inci  halia  -  hiris
3  biji  cili merah atau lada benggala  -  dihiris memanjang
8  tangkai  kacang sepat@snow pea
1  biji  tomato  -  potong dadu
1  sudu besar  cuka masakan
Sedikit kiub nenas dalam tin
Garam & gula secukupnya
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

Ikan dibersihkan dan dilumur dengan tepung jagung kemudian digoreng hingga garing, ketepikan.
Panaskan periuk.  Bubuh kira-kira 2 sudu besar minyak.  Bila sudah panas, tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia.  Bila naik bau, masukkan air kira-kira satu mug.  (Kalau nak kuah banyak, lebihkan air lagi).  Biarkan mendidih seketika.
Masukkan sos plum, sos tomato, sos cili diikuti kesemua sayur-sayuran.  Kacau dan biarkan sayur-sayuran lembut sedikit.  Biarkan mendidih lagi.  Kemudian masukkan cili merah.  Sesuaikan rasanya.
Kemudian masukkan ikan ke dalam sos dan biarkan mesra seketika.  Tutup api dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment