KEK PISANG

Wednesday, December 21, 2016

SERAWA UBI KAYU BERSAGU...










SERAWA UBI KAYU BERSAGU
sumber  :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

1  ketul  ubi kayu  -  dalam anggaran 500 gm
1  keping  gula melaka
1 1/2  cawan  santan pekat
2  cawan  air
2  sudu besar  biji sagu
1/2  cawan  gula pasir  -  dikurangkan atau lebih ikut kemanisan yang disukai
1  helai  daun pandan  -  dicarik & disimpul
secubit garam


Cara-Cara :

1.  Kupas ubi kayu dan buangkan serat di bahagian tengahnya.  Rebus bersama air dengan sedikit garam sehingga empuk dan toskan.  Ketepikan seketika.

2.  Di dalam bekas lain, rebus 2 cawan air hingga agak mendidih.  Masukkan biji sagu dan kacau hingga biji sagu kembang.

3.  Masukkan gula pasir, daun pandan dan gula merah ke dalam periuk tadi.  Masak lagi hingga mendidih.

4.  Tuangkan pula santan pekat serta secubit garam, kacau hingga sebati.

5.  Akhir sekali masukkan ubi kayu yang telah direbus tadi dan masak sebentar.

6.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment