KEK PISANG

Friday, December 16, 2016

KEMBUNG MASAK KICAP...










KEMBUNG MASAK KICAP
sumber  :     citarasawan...




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan kembung  (resipi asal tenggiri)
1  tangkai  cili merah  -  dihiris
1  labu  bawang besar  -  dipotong bulat
1  biji  tomato  -  dibelah 4
sedikit garam


Bahan Kisar :

1/2  labu  bawang besar
2  ulas  bawang putih
2  hiris  halia  dimayang halus
minyak untuk menumis


Bahan Perasa :

1/2  cawan  kicap manis
1  sudu besar  kicap hitam  (pekat)
1  sudu besar  air asam jawa
sedikit air
garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan dan dilumur dengan sedikit garam dan digoreng  -  ketepikan.

2.  Tumis bahan kisar dan halia hingga naik baunya.  Masukkan bahan perasa, sedikit air dan biarkan mendidih.

3.  Masukkan cili hiris, tomato dan bawang besar, gaul rata kemudian masukkan ikan yang digoreng tadi dan biarkan seketika hingga kuahnya agak pekat.  Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment