Friday, December 16, 2016
KEMBUNG MASAK KICAP...
KEMBUNG MASAK KICAP
sumber : citarasawan...
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan kembung (resipi asal tenggiri)
1 tangkai cili merah - dihiris
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 biji tomato - dibelah 4
sedikit garam
Bahan Kisar :
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 hiris halia dimayang halus
minyak untuk menumis
Bahan Perasa :
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar kicap hitam (pekat)
1 sudu besar air asam jawa
sedikit air
garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan dan dilumur dengan sedikit garam dan digoreng - ketepikan.
2. Tumis bahan kisar dan halia hingga naik baunya. Masukkan bahan perasa, sedikit air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan cili hiris, tomato dan bawang besar, gaul rata kemudian masukkan ikan yang digoreng tadi dan biarkan seketika hingga kuahnya agak pekat. Angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment