KEK PISANG

Monday, December 19, 2016

KARIPAP RANGUP...











KARIPAP RANGUP YANG SEDAP
sumber  :    Surianti Ramli...




Bahan Inti Kentang & Ayam :

3  biji  ubi kentang saiz sederhana  -  dicuci bersih & dipotong dadu
1  mangkuk kecil  isi ayam 
2  ulas  bawang putih *
1  labu  bawang besar *
1  biji  lada merah *  (* ditumbuk atau dikisar)
2  sudu besar  serbuk rempah kari
1/2  cawan  air  (anggaran saja - jika tidak cukup boleh tambah sedikit lagi)
Garam secukup rasa
Daun sup/daun bawang  -  hiris
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

     Panaskan minyak, tumis bahan bertanda (*) hingga berbau harum.  Masukkan serbuk rempah kari bersama air dan isi ayam.  Bila ayam mulai empuk, masukkan garam dan ubi kentang.  Kacau sebati hingga kentang empuk.  Taburkan daun sup/daun bawang dan gaul rata.  Sesuaikan rasanya dan tutup api.  Sejukkan sebelum digunakan.


Bahan Kulit Karipap Rapuh (tidak berderai) :  (lebih kurang :  18-20 biji)

250  gm  tepung gandum
85  ml  minyak jagung
125  ml  air sejuk dari peti ais
1/2  sudu teh  garam
1  biji  limau kasturi  (ambil jusnya)


Cara-Cara :

1.  Di dalam bekas tahan panas, masukkan tepung dan garam.

2.  Panaskan minyak, biarkan betul-betul panas dan tuangkan ke dalam tepung tadi, gaul rata menggunakan senduk kayu hingga menjadi serbuk roti.

3.  Kemudian tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil diuli (berhenti tuang air jika doh sudah lembut dan tidak melekat pada tangan).

4.  Masukkan perahan jus limau dan uli bagi rata.  Kemudian masukkan doh ke dalam plastik/bekas kedap udara dan rehatkan selama 15 minit hingga ia berpeluh/berwap.

5.  Keluarkan doh dan bulat-bulatkan sebesar guli atau 24 gm setiap satu biji.  Buat hingga doh habis dan masukkan semula doh ke dalam plastik, ikat kemas dan rehatkan semula selama 15 minit.

6.  Setelah 15 minit canaikan doh menggunakan rolling pin.  (Jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat) kemudian terap dengan acuan bulat, (saya gelekkan  menjadi bulat), letakkan inti secukupnya dan kelimkan kemas.  Susunkan di dalam loyang.  Bila dah siap, taburkan sedikit tepung.  Goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment