SINGGANG PEDAS IKAN
(VERSI TERENGGANU)
sumber : FB@Resepi Santai
kredit : Chef Hanieliza Kamarudin
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan kerisi atau sebarang jenis
5 biji cili api
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
8 biji bendi (saya tambah)
3 cawan air
5 keping asam gelugor
2 kuntum bunga kantan ~ dibelah 2
8 tangkai daun kesum
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Ikan kerisi dibuangkan sisik dan dibersihkan. Kelar-kelarkan. Ketepikan.
2. Masukkan cili api, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit hidup dan 1 cawan air ke dalam pengisar. Kisar sehingga halus.
3. Masukkan bahan kisar, asam gelugor, 2 cawan air dan garam secukup rasa ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
4. Masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum dan bendi ke dalam periuk. Biarkan mendidih lagi dengan perlahan-lahan selama 5 minit atau sehingga bendi lembut.
5. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan..!!!
Sedikit hasilan dari kebun sayur mini ku...
No comments:
Post a Comment