KEK PISANG

Monday, April 29, 2019

ACAR IKAN...









RESIPI ACAR IKAN
sumber :    buku...




Bahan-Bahan :

3  ekor  ikan kembung  ~  dibersihkan & dikelar
Sedikit garam & serbuk kunyit
2  ulas  bawang putih  ~  diketuk
1  inci  halia  ~  dihiris memanjang
1  biji  bawang besar  ~  dihiris kasar
2  biji  cili merah  ~  dihiris serong
5  sudu makan  cuka
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.  Goreng sehingga garing.  Ketepikan.
2.  Tumiskan bawang putih sehingga kuning.  Masukkan halia, bawang besar dan cili merah.
3.  Kemudian masukkan cuka dan sedikit air.
4.  Setelah mendidih, tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.

No comments:

Post a Comment