KEK PISANG

Sunday, April 21, 2019

MASAK TEMPOYAK TAUGEH KASAR...









MASAK TEMPOYAK TAUGEH KASAR
sumber :    Majalah RASA April 2019...




Bahan-Bahan :

2-3  cawan  air
200  gm  taugeh kasar  ~  bersihkan  (saya gantikan dengan Timun Jepun dipotong memanjang)
4  ekor  ikan selar sederhana besar
4  sudu makan  tempoyak
Segenggam daun kesum
1  kuntum  bunga kantan  ~  belah dua  (tak letak tiada)
1  batang  serai  ~  ketuk
Garam & gula secukup rasa


Bahan-Bahan Tumbuk :

10  biji  cili padi
4  ulas  bawang merah
1  inci  kunyit hidup
1  inci  belacan


Cara Memasak :

1.  Tumbuk cili padi, bawang merah, kunyit hidup dan belacan sehingga lumat.
2.  Di dalam periuk, satukan bahan tumbuk bersama air, tempoyak, serai, bunga kantan dan daun kesum.  Didihkan hingga semua bahan masak sebati.
3.  Masukkan ikan dan taugeh kasar/timun.  Didihkan beberapa minit.
4.  Tambah garam dan gula secukup rasa.
5.  Jika suka boleh tambahkan cili padi beberapa biji (tanpa dipotong).

No comments:

Post a Comment