KEK PISANG

Monday, April 29, 2019

SAMBAL IKAN TENGGIRI...










SAMBAL IKAN TENGGIRI
sumber :    buku masakan...




Bahan-Bahan :

3  keping  isi ikan tenggiri  ~  lumur sedikit garam, serbuk kunyit & digoreng
8  biji  cili merah *
7  biji  cili padi *
1/2  biji  bawang besar Holland *
2  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *   ( *  dikisar kasar  )
1  biji  tomato  ~  belah 6  (saya tambah)
1/2  biji  bawang besar Holland  ~  hiris kasar  (saya tambah)
1  sudu makan  air asam jawa
Sedikit gula pasir & garam
Sedikit hirisan daun bawang
Sedikit minyak masak


Cara Memasak :

1.  Tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak.
2.  Masukkan air asam jawa, garam dan gula pasir.
3.  Tuangkan sedikit air dan dikacau rata.
4.  Masukkan tomato dan bawang besar, biarkan sedikit masak.
5.  Setelah masak tuangkan sambal ke atas ikan tenggiri goreng tadi.  (Boleh juga digaulkan sekali dengan ikan sehingga sebati).
6.  Taburkan dengan hirisan daun bawang dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment