KEK PISANG

Sunday, April 21, 2019

KARI AYAM TANPA SANTAN...









KARI AYAM TANPA SANTAN
sumber :    buatoranglapo.com




Bahan-Bahan :

6-8  ketul  ayam  ~  cuci bersih & toskan
1  biji  bawang besar  ~  tumbuk
3  ulas  bawang putih  ~  tumbuk
1/2  inci  halia  ~  tumbuk
1  inci  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
2  biji  buah pelaga
1  pelepah  daun kari
5  sudu besar  serbuk kari ayam/daging  ~  bancuh dengan sedikit air
2  cawan  air
1  biji  kentang  ~  belah 4-6
Garam & gula secukupnya
Sedikit air limau kasturi
1  sudu besar  sos tiram
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Di dalam periuk/kuali, panaskan minyak masak secukupnya.  Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia, daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.

2.  Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air.  Kacau sehingga pecah minyak.

3.  Masukkan ayam.  Kacau sebentar.  Masukkan air dan kentang.  Biarkan sebentar sehingga ayam dan kentang empuk/lembut.

4.  Tambahkan garam, gula dan air limau kasturi secukup rasa.  Masukkan juga sos tiram.  Seimbangkan rasanya.  Masak sehingga kentang lembut.


NOTA :   Boleh ditambah serbuk kari kalau nak lagi pekat.

No comments:

Post a Comment