KEK PISANG

Monday, April 1, 2019

BINGKA KELEDEK...









BINGKA KELEDEK@KUIH
BAKAR KELEDEK
sumber :    IlhamDapur.blogspot.com




Bahan-Bahan :

250  gm  keledek  ~  rebus sehingga empuk & sejukkan  (saya guna keledek oren)
100  gm  gula *
150  ml  santan *
50  ml  air *
50  ml  susu segar *
90  gm  tepung gandum
1/4  sudu teh  garam
3  biji  telur  (saya guna gred A)
2-3  titik  pewarna kuning,  jika perlu  (saya guna pewarna oren)
Bijan putih/hitam secukupnya


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 180'C.  Sapu loyang 8 inci dengan sedikit mentega atau minyak sayur/masak.

2.  Kisar lumat keledek yang telah dikupas kulit bersama bahan bertanda (*).

3.  Masukkan tepung gandum, garam dan kisar lagi biar sebati kemudian masukkan telur dan pewarna, kisar sekejap sekadar untuk sebatikan.

4.  Tuangkan ke dalam loyang, taburkan bijan secukupnya dan bakar selama 50-60 minit atau sehingga masak.

5.  Keledek, kalau boleh ambil bahagian tengahnya, hujungnya kalau berserat/serabut jangan ambil, takut nanti kuih akan terasa serabut keledek tu.

No comments:

Post a Comment