KEK PISANG

Sunday, April 14, 2019

SIAKAP BAKAR 3 RASA !!!








SIAKAP BAKAR 3 RASA
sumber :   buku masakan Hanieliza...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan siakap,  dikelar  (600 gm)
2  ulas  bawang putih *
3  helai  daun limau purut *
5  biji  cili api *
1  kuntum  bunga kantan *   ( * dihiris )
2  sudu makan  sos cili thai
2  sudu makan  sos cili
3  sudu makan  sos tomato
1  sudu makan  kicap cair
1/4  cawan  air
2  sudu makan  minyak masak
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Sapukan garam pada kedua-dua belah ikan.
2.  Masukkan ikan ke dalam pemanggang ajaib.  Tutup dan bakar selama 5 minit dengan api sederhana.
3.  Terbalikkan pemanggang dan bakar lagi selama 3 minit.  Angkat dan ketepikan.
4.  Panaskan minyak masak di dalam pemanggang ajaib dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
5.  Masukkan bahan-bahan lain ke dalam pemanggang.  Tutup dan masak selama 3 minit.
6.  Tuangkan ke atas ikan siakap yang dibakar tadi.  Hidangkan.

TIP :   Boleh gantikan daun limau purut dengan daun ketumbar.




No comments:

Post a Comment