KEK PISANG

Tuesday, April 9, 2019

AYAM MASAK KARI HIJAU...








AYAM MASAK KARI HIJAU
sumber :    ruzitakitchen.blogspot.com




Bahan-Bahan :

1/4  ekor  ayam yang sederhana besar  ~  dipotong ikut suka
1  cawan  santan pekat
2  batang  serai  ~  diketuk
5  helai  daun limau purut
Garam secukup rasa
1  sudu kecil  gula halus
1.5  liter  air
1  biji  tomato  ~  dibelah 4
Sedikit minyak masak untuk menumis


Bahan-Bahan Kisar :

5  biji  cili padi hijau
6  biji  lada besar hijau
1  biji  lada benggala hijau
1  biji  bawang besar
1  inci  halia
1  batang  serai
1/2  inci  lengkuas
4  biji  bawang putih
5  biji  bawang merah


Cara Memasak :

Panaskan minyak masak secukupnya di dalam periuk, tumiskan bahan kisar tadi.
Masukkan serai, kacau sehingga naik bau.
Kemudian masukkan ayam, kacau-kacau biar rata.
Tutup periuk dan biarkan sehingga ayam empuk.
Bila ayam kelihatan empuk, masukkan air.
Tunggu sehingga mendidih, masukkan garam dan gula kemudian masukkan santan, kacau tanpa henti (agar santan tidak pecah) menggunakan api perlahan.
Akhir sekali masukkan daun limau purut dan tomato.  Biarkan seketika.
Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.




No comments:

Post a Comment