Saturday, April 6, 2019
ASAM PEDAS DAGING...
RESIPI ASAM PEDAS DAGING
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
600 gm daging lembu (saya guna daging batang pinang)
1 batang serai ~ diketuk
1 kuntum bunga kantan ~ dibelah 2
1 genggam daun kesum
1 sudu teh lada hitam kisar
2 senduk nasi cili kisar
3/4 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh pes asam jawa (atau secukup rasa)
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak
Bahan-Bahan Kisar Halus :
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
Cara Memasak :
1. Daging dihiris nipis, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak masak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). Tumis serai dan bahan-bahan kisar halus sehingga harum. Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata. Tambah cili kisar dan masak sehingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan sentiasa dikacau.
2. Tambah daging dan daun kesom, kacau sehingga daging kecut. Tuang air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih. Masak sehingga daging empuk (jika daging masih keras dan kuah kering, tambah sedikit air panas). Masukkan pes asam jawa dan bunga kantan. Kacau dan biarkan mendidih.
3. Perasakan dengan garam secukup rasa, sedikit gula dan lada hitam kisar. Kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika 'ok' bolehlah dimatikan api dapur. Hidangkan bersama nasi putih dan lauk pauk lain.!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment