KEK PISANG

Saturday, April 6, 2019

ASAM PEDAS DAGING...








RESIPI ASAM PEDAS DAGING
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

600  gm  daging lembu  (saya guna daging batang pinang)
1  batang  serai  ~  diketuk
1  kuntum  bunga kantan  ~  dibelah 2
1  genggam  daun kesum
1  sudu teh  lada hitam kisar
2  senduk nasi  cili kisar
3/4  sudu teh  serbuk kunyit
1/2  sudu teh  pes asam jawa  (atau secukup rasa)
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak


Bahan-Bahan Kisar Halus :

7  biji  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1  inci  halia
1/2  inci  lengkuas


Cara Memasak :

1.  Daging dihiris nipis, cuci bersih dan toskan.  Panaskan minyak masak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan).  Tumis serai dan bahan-bahan kisar halus sehingga harum.  Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata.  Tambah cili kisar dan masak sehingga cili garing dan naik minyak.  Guna api kecil dan sentiasa dikacau.

2.  Tambah daging dan daun kesom, kacau sehingga daging kecut.  Tuang air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih.  Masak sehingga daging empuk (jika daging masih keras dan kuah kering, tambah sedikit air panas).  Masukkan pes asam jawa dan bunga kantan.  Kacau dan biarkan mendidih.

3.  Perasakan dengan garam secukup rasa, sedikit gula dan lada hitam kisar.  Kacau rata dan masak sekejap.  Rasa dan jika 'ok' bolehlah dimatikan api dapur.  Hidangkan bersama nasi putih dan lauk pauk lain.!!!




No comments:

Post a Comment