KEK PISANG

Sunday, April 14, 2019

TAT EPAL MINI ...









TAT EPAL MINI
sumber :    Majalah SAJI Mac 2014




Bahan Untuk Pastri :

170  gm  marjerin atau mentega
50  gm  gula kastor
1  biji  telur gred C
290  gm  tepung gandum
1  sudu kecil  esen vanilla

Acuan tat secukupnya


Bahan Inti :

2  biji  epal hijau  ~  potong dadu & gaul dengan sedikit garam
1/2  cawan  gula perang
1  sudu besar  mentega
1/2  sudu kecil  serbuk kayu manis


Cara-Cara :

1.  Untuk Pastri :   Pukul marjerin dan gula hingga sebati.  Masukkan telur dan esen vanilla.  Putar lagi.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit.  Uli hingga menjadi doh yang lembut.  Masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.

2.  Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.  Cucuk dengan garpu bahagian dasarnya sebelum dibakar.  Bakar pada suhu 170'C selama 20 hingga 25 minit atau sehingga masak.  Sejukkan.

3.  Penyediaan Inti :   Masak semua bahan menggunakan api sederhana sehingga pekat dan epal lembik sedikit.  Sejukkan.  (saya tambahkan sedikit air bancuhan tepung jagung untuk memekatkan bahan inti).

4.  Penyediaan Tat Epal :   Susun pastri/shell tat di atas dulang pembakar dan sudukan inti epal ke dalamnya.  Bakar dalam ketuhar suhu 170'C selama 15 hingga 20 minit.

No comments:

Post a Comment