CHURROS
sumber : Insta@waktunyamemasak
kredit : @yunitaanwar
Bahan-Bahan :
100 gm mentega asin
250 ml air
1 sdm gula pasir
150 gm tepung terigu@all purpose flour
1 sdt vanilli
3 butir telur ayam (saya guna gred A)
Minyak masak untuk menggoreng
Gula pasir halus *
Bubuk kayu manis * ( * gaul sebati )
Cara-Cara :
1. Lelehkan mentega asin, air, gula pasir dalam panci sampai larut.
2. Masukkan tepung terigu dan vanilli, aduk sampai adonan rata dan menggumpal. Matikan api tunggu dingin.
3. Masukkan telur satu persatu, aduk sampai rata, pindahkan ke piping bag yang sudah diberi spuit bintang.
4. Panaskan minyak goreng, semprotkan adonan ke dalam minyak. Goreng churros hingga kuning kecoklatan. Angkat dan sisihkan.
5. Kemudian gulingkan churros ke dalam gula halus dan bubuk kayu manis selagi panas.
6. Siap disajikan.
Bahan Sos Coklat :
sumber : Chef Norzailina Nordin
200 gm coklat masakan ~ dicincang
100 ml krim putar
100 ml susu segar
3 sudu besar sirap kencana
Cara-Cara :
Kacau semua bahan di atas api perlahan sehingga coklat larut.
No comments:
Post a Comment