KEK PISANG

Saturday, April 13, 2019

AYAM MASAM-MASAM MANIS...









AYAM MASAM-MASAM MANIS
oleh :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  ~  dipotong kecil, dibersihkan, lumurkan dengan sedikit garam & serbuk kunyit & digoreng setengah masak.
1  labu  bawang besar  ~  dihiris bulat
1  tangkai  cili merah ~  dihiris menyerong
1  tangkai  cili hijau  ~  dihiris menyerong
2  tangkai  daun bawang  ~  dikerat 1 inci
1  biji  tomato  ~  dibelah 4
2  sudu besar  kicap pekat
1  sudu besar  sos tiram
2  sudu besar  sos cili
2  sudu besar  sos tomato
3  ulas  bawang putih *
2  cm  halia *
4  ulas  bawang merah *  ( * ditumbuk halus atau dihiris )
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

1.  Ayam ditoskan kemudian digaul dengan garam dan serbuk kunyit sebelum digoreng sehingga masak (tidak perlu garing).  Angkat dan ketepikan.

2.  Keluarkan sedikit minyak gorengan dan tinggalkan secukupnya untuk menumis.  Panaskan kembali minyak tadi dan tumiskan bahan-bahan tumbuk/hiris.  Kacau sehingga naik aromanya dan masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap dan sedikit air.

3.  Bila kuah mendidih dan pekat, masukkan ayam yang digoreng tadi, tomato, bawang besar, cili merah, cili hijau, garam dan gula secukup rasa.  Kacau sehingga rata dan bila bawang dan tomato layu sedikit, taburkan daun bawang dan angkat.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment