Saturday, April 13, 2019
AYAM MASAM-MASAM MANIS...
AYAM MASAM-MASAM MANIS
oleh : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil, dibersihkan, lumurkan dengan sedikit garam & serbuk kunyit & digoreng setengah masak.
1 labu bawang besar ~ dihiris bulat
1 tangkai cili merah ~ dihiris menyerong
1 tangkai cili hijau ~ dihiris menyerong
2 tangkai daun bawang ~ dikerat 1 inci
1 biji tomato ~ dibelah 4
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 ulas bawang putih *
2 cm halia *
4 ulas bawang merah * ( * ditumbuk halus atau dihiris )
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng & menumis
Cara Memasak :
1. Ayam ditoskan kemudian digaul dengan garam dan serbuk kunyit sebelum digoreng sehingga masak (tidak perlu garing). Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan sedikit minyak gorengan dan tinggalkan secukupnya untuk menumis. Panaskan kembali minyak tadi dan tumiskan bahan-bahan tumbuk/hiris. Kacau sehingga naik aromanya dan masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap dan sedikit air.
3. Bila kuah mendidih dan pekat, masukkan ayam yang digoreng tadi, tomato, bawang besar, cili merah, cili hijau, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga rata dan bila bawang dan tomato layu sedikit, taburkan daun bawang dan angkat. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment