KEK PISANG

Tuesday, April 16, 2019

IKAN DORI MASAM MANIS...










IKAN DORI MASAM MANIS
sumber :    Majalah RASA Oktober 2017




Bahan-Bahan :

1  kg  ikan Dori  ~  potong dadu sederhana besar
1  sudu besar  tepung jagung atau secukupnya *
1  biji  telur  ~  pecah & kacau rata
2  sudu makan  serbuk lada hitam * 
Sedikit garam *  ( * digaul sebati )
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng


Bahan Untuk Sos :

1  sudu makan  pes cili
1  sudu makan  sos tomato
1  sudu makan  sos cili
1  sudu makan  sos plum
1/2  sudu makan  sos tiram
1  batang  serai  ~  titik
3  helai  daun limau purut
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air


Bahan Hirisan :

1  biji  bawang besar  ~  hiris bulat
3  hirisan  lemon
3  ulas  bawang putih
3  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dalam kuali.  Sementara itu celupkan kepingan ikan dalam telur.
2.  Kemudian gaulkan dengan campuran tepung jagung dan goreng hingga kekuningan.
3.  Angkat dan ketepikan seketika.
4.  Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis bahan sos.
5.  Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
6.  Masukkan daun limau purut.  Kacau seketika masukkan pes cili kacau seketika.
7.  Seterusnya masukkan semua jenis sos, tambah sedikit air dan kacau rata.
8.  Tambah garam dan gula jika perlu bagi melengkapkan rasa diikuti dengan hirisan lemon.
9.  Apabila sos pekat, tuangkannya di atas ikan yang telah digoreng tadi.

No comments:

Post a Comment