KEK PISANG

Sunday, March 31, 2019

POPIA JEJARI KETAM DENGAN CHEESE...








POPIA JEJARI KETAM
DENGAN CHEESE
sumber :    Insta@Surianti Ramli




Bahan Inti :

2  sudu besar  minyak masak
1/2  biji  bawang besar  ~  potong dadu
7  batang  jejari ketam  ~  hiris kecil
Secubit garam
1/2  batang  lobak merah  ~  sagat@parut


Bahan Lain :

Cheddar cheese secukupnya  ~  sagat
2  sudu besar  tepung gandum + sedikit air dibancuh  ~  sebagai bahan pelekat
Kulit popia saiz besar  ~  anggaran 10 keping
Minyak masak secukupnya  ~  untuk menggoreng
Sos pencicah pilihan


Cara-Cara :

1.  Bahan Inti :   Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali.  Tumis bawang besar sehingga berbau harum dan sedikit layu.  Kemudian masukkan jejari ketam, lobak merah dan garam sehingga masak dan kering.  Tutup api dan sejukkan.

2.  Penyediaan :   Ambil sehelai kulit popia, letakkan bahan inti secukupnya kemudian letakkan sedikit cheese.  Lipat kiri kanan, gulung, sapu hujungnya dengan bahan pelekat sehingga kemas.  Buat sehingga siap.
Goreng sehingga kekuningan.  Angkat, hidangkan dengan sos pencicah pilihan.




No comments:

Post a Comment