RESIPI BINGKA ROTI PANDAN
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
5 keping roti sandwich 'Gardenia' atau sebarang roti sandwich pilihan anda
3 cawan santan (guna satu kotak ~ 200 ml santan & tambah air sehingga dapat sukatan 3 cawan)
4 helai daun pandan ~ cuci & kerat kecil
1/2 cawan gula pasir (resipi asal guna 3/4 cawan)
2 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan tepung gandum
1/3 sudu teh garam
2 sudu besar mentega ~ cair & sejukkan
Sedikit bijan ~ untuk hiasan
Cara-Cara :
1. Roti dipotong kiub kecil-kecil dan masukkan ke dalam mangkuk besar. Ketepikan. Kisar halus daun pandan dengan santan, tapis dan ketepikan. Dalam mangkuk lain, kacau telur, esen vanilla dan gula sehingga gula hancur, masukkan santan yang dikisar dengan daun pandan tadi, kacau rata. Tambah tepung gandum, garam dan mentega cair, kacau sehingga semua sebati.
2. Tapis bancuhan tadi ke dalam mangkuk yang berisi roti. Gaul rata dan biarkan 20 minit sehingga roti terserap dengan bahan-bahan bancuhan. Sementara itu panaskan oven pada suhu 190'C dan lenser acuan berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega dan alas dengan kertas minyak.
3. Kacau rata adunan kuih bingka roti sebelum dituangkan ke dalam tin yang telah disediakan. Taburkan bijan dan bakar selama 55 minit sehingga 1 jam bergantung pada oven masing-masing. 5 minit terakhir, tukar api oven pada fungsi 'grill' dan bakar sampai permukaan kuih bingka keperangan. Matikan api, keluarkan kuih bingka dari oven. Biarkan sekejap dan keluarkan kuih dari acuan. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong. Bolehlah dihidangkan untuk minum petang.
Terlebih bakar tetapi ianya sangat sedap & lembut...
No comments:
Post a Comment