KEK PISANG

Tuesday, March 12, 2019

BINGKA ROTI PANDAN...








RESIPI BINGKA ROTI PANDAN
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

5  keping  roti sandwich 'Gardenia' atau sebarang roti sandwich pilihan anda
3  cawan  santan  (guna satu kotak  ~  200 ml santan & tambah air sehingga dapat sukatan 3 cawan)
4  helai  daun pandan  ~  cuci & kerat kecil
1/2  cawan  gula pasir  (resipi asal guna 3/4 cawan)
2  biji  telur gred A
1  sudu teh  esen vanilla
1  cawan  tepung gandum
1/3  sudu teh  garam
2  sudu besar  mentega  ~  cair & sejukkan
Sedikit bijan  ~  untuk hiasan


Cara-Cara :

1.  Roti dipotong kiub kecil-kecil dan masukkan ke dalam mangkuk besar.  Ketepikan.  Kisar halus daun pandan dengan santan, tapis dan ketepikan.  Dalam mangkuk lain, kacau telur, esen vanilla dan gula sehingga gula hancur, masukkan santan yang dikisar dengan daun pandan tadi, kacau rata.  Tambah tepung gandum, garam dan mentega cair, kacau sehingga semua sebati.

2.  Tapis bancuhan tadi ke dalam mangkuk yang berisi roti.  Gaul rata dan biarkan 20 minit sehingga roti terserap dengan bahan-bahan bancuhan.  Sementara itu panaskan oven pada suhu 190'C dan lenser acuan berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega dan alas dengan kertas minyak.

3.  Kacau rata adunan kuih bingka roti sebelum dituangkan ke dalam tin yang telah disediakan.  Taburkan bijan dan bakar selama 55 minit sehingga 1 jam bergantung pada oven masing-masing.  5 minit terakhir, tukar api oven pada fungsi 'grill' dan bakar sampai permukaan kuih bingka keperangan.  Matikan api, keluarkan kuih bingka dari oven.  Biarkan sekejap dan keluarkan kuih dari acuan.  Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong.  Bolehlah dihidangkan untuk minum petang.


 Terlebih bakar tetapi ianya sangat sedap & lembut...

No comments:

Post a Comment