KEK EPAL CRUMBLE
sumber : buku resipi Norhayani Mohd Nor
Bahan-Bahan :
1 biji epal
100 gm mentega ~ suhu bilik
80 gm gula halus + 2 sudu besar gula (saya guna gula kastor)
2 biji telur (saya guna gred A)
100 ml krim putar (saya krim putar Dairy)
150 gm tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
Crumble :
60 gm mentega
30 gm tepung gandum
30 gm gula perang
30 gm cip coklat
Acuan berukuran : 18 x 18 cm, gris & alas dengan kertas baking
Cara-Cara :
1. Penyediaan crumble : Campurkan mentega, tepung dan gula perang sehingga menjadi serbuk roti. Kemudian masukkan cip coklat. Gaul/kacau supaya semuanya bercampur. Ketepikan.
2. Bersih dan kupas kulit epal. Potong kecil-kecil lebih kurang 3mm. Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut. Atau boleh juga masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro. Panaskan selama 3 minit.
3. Pukul mentega sehingga menjadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga kembang.
4. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul. Selepas itu, masukkan krim putar. Kacau sehingga sebati.
5. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik. Kacau sehingga sebati.
6. Masukkan epal bersama air yang keluar dari epal. Kacaukan dan kemudian tuangkan ke dalam loyang. Taburkan crumble ke atasnya.
7. Bakar selama 35 minit dengan suhu 180'C.
No comments:
Post a Comment