Tuesday, March 26, 2019
IKAN KEMBUNG ASAM PEDAS...
IKAN KEMBUNG ASAM PEDAS
sumber : FB@Resepi Aqilah II...
Bahan-Bahan :
Beberapa ekor ikan kembung ~ bersihkan, nak potong 2 pun boleh
10 batang bendi
2 batang serai ~ dititik
1/2 cawan air asam jawa atau 1 keping asam keping
1 cekak daun kesum
Minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa
1 kuntum bunga kantan (jika suka)
Air secukupnya
Bahan Kisar :
8 ulas bawang merah
18 tangkai cili kering ~ rendam dalam air panas seketika & toskan
4 ulas bawang putih
3 batang cili merah
1 inci belacan
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya dalam kuali, kemudian tumiskan semua bahan kisar bersama serai yang dititik tadi. Tumis sehingga terbit minyak dan harum.
2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya kemudian biarkan sehingga kuah mendidih. Masukkan daun kesum dan perasakan dengan garam secukup rasa.
3. Masukkan ikan dan biarkan merenih dan lembut. Masukkan bendi dan bunga kantan (jika guna). Bila bendi dah lembut atau lebur, Ikan Kembung Asam Pedas siap untuk dihidangkan.!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment