KEK PISANG

Tuesday, March 26, 2019

IKAN KEMBUNG ASAM PEDAS...









IKAN KEMBUNG ASAM PEDAS
sumber :    FB@Resepi Aqilah II...




Bahan-Bahan :

Beberapa ekor ikan kembung  ~  bersihkan, nak potong 2 pun boleh
10  batang  bendi
2  batang  serai  ~  dititik
1/2  cawan  air asam jawa  atau  1 keping asam keping
1  cekak  daun kesum
Minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa
1  kuntum  bunga kantan  (jika suka)
Air secukupnya


Bahan Kisar :

8  ulas  bawang merah
18  tangkai  cili kering  ~  rendam dalam air panas seketika & toskan
4  ulas  bawang putih
3  batang  cili merah
1  inci  belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya dalam kuali, kemudian tumiskan semua bahan kisar bersama serai yang dititik tadi.  Tumis sehingga terbit minyak dan harum.

2.  Masukkan air asam jawa dan air secukupnya kemudian biarkan sehingga kuah mendidih.  Masukkan daun kesum dan perasakan dengan garam secukup rasa.

3.  Masukkan ikan dan biarkan merenih dan lembut.  Masukkan bendi dan bunga kantan (jika guna).  Bila bendi dah lembut atau lebur, Ikan Kembung Asam Pedas siap untuk dihidangkan.!!!

No comments:

Post a Comment