ROTI JALA COKLAT &
KUAH MANIS
sumber : linapg...
Bahan-Bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 sudu kecil minyak masak
1 biji telur gred A
2 sudu kecil serbuk koko
2 sudu besar gula kastor/gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
Secubit garam
Cara-Cara :
1. Satukan semua bahan ke dalam blender dan blend/kisar sebati (atau gaul guna hand whisk) kemudian tapiskan.
2. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala.
3. Panaskan kuali non-stick pan, sapukan sedikit minyak. Kirai/jala adunan ke atas non-stick pan, biarkan selama 1 minit sehingga masak, kemudian angkat, lipat/gulung. Buat sehingga siap.
4. Roti Jala Coklat ini sedap dimakan begitu saja. Kemanisan sedang-sedang jer. Boleh juga dicicah susu pekat manis, kuah manis atau sebarang sos kegemaran.
KUAH MANIS
sumber : blogmazeer.com
Bahan-Bahan :
1 1/2 cawan santan
1/4 cawan gula
1/4 cawan gula merah
1 sudu makan tepung gandum + 2 sudu makan air, dibancuh
2 helai daun pandan ~ siat & simpul
Secubit garam
Cara-Cara :
Satukan semua bahan untuk kuah manis di dalam periuk. Didihkan sehingga agak pekat dengan api sederhana. Sesuaikan rasanya. Sedia dihidangkan bersama Roti Jala.
Terima kasih sudi cuba resepi roti jala dari blog TMK
ReplyDelete