Wednesday, March 20, 2019
BROKOLI TUMIS LADA BENGGALA...
BROKOLI TUMIS LADA BENGGALA
sumber : Majalah Sedap 2016/bil 92
Bahan Tumisan :
250 gm brokoli, potong perkuntum
1 batang lobak merah saiz kecil, potong bulat nipis (saya tambah)
4 ulas bawang putih, cincang kasar
1/2 labu bawang besar, cincang kasar
1/2 biji lada benggala merah, potong dadu (saya guna lada merah)
1/2 biji lada benggala hijau, potong dadu (saya guna lada hijau)
2 sudu teh sos tiram
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
400 ml air
1 sudu teh tepung jagung dan 1 sudu teh air, larutkan untuk pemekat
2 sudu makan minyak masak untuk menumis
Cara Membuat :
1. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga terbit aroma.
2. Masukkan lada benggala merah dan lada benggala hijau, kacau hingga setengah layu. Masukkan sos tiram, serbuk lada sulah dan garam, kacau rata.
3. Masukkan lobak merah, tuangkan air, masak hingga lobak merah matang/empuk dan mendidih. Kemudian masukkan brokoli, biarkan sedikit layu.
4. Pekatkan dengan larutan tepung jagung, kacau sehingga meletup-letup, sesuaikan rasa, tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kiteee suka broccoli. masak macam mana pun sodap =D
ReplyDelete