TEPUNG BOKO UBI KAYU
GULA MERAH
sumber : Qasey Honey.blogspot.com
Bahan Lapisan Bawah :
2 cawan ubi kayu ~ diparut
1 cawan gula merah
1 cawan air
3 helai daun pandan ~ disimpul
Cara-Cara :
Masak bahan-bahan di atas kecuali ubi kayu sampai larut.
Kemudian tapis dan sejukkan.
Dalam loyang, campurkan parutan ubi kayu dengan bahan yang dimasak tadi.
Kacau rata. Tuangkan ke dalam loyang/bekas kecil.
Kukus sampai masak. (bekas kecil, anggaran 10-12 minit api sederhana, loyang 8 inci anggaran 45 minit sehingga masak).
Angkat dan ketepikan.
Bahan Lapisan Atas :
1 cawan santan pekat (1 kotak santan KARA)
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam atau secukup rasa
1 helai daun pandan ~ disimpul (optional)
Cara-Cara :
Satukan semua bahan di atas di dalam periuk/kuali.
Kacau sehingga semua bahan sebati dan larut.
Buka api perlahan dan masak sehingga pekat, meletup-letup.
Angkat dan nikmati bersama ubi kayu kukus tadi.
No comments:
Post a Comment