BINGKA KELEDEK OREN
sumber : yatiememories...
Bahan-Bahan :
2 biji telur (saya guna gred A)
1 1/2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
Secubit garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar butter
1 cawan keledek oren yang telah direbus
Sedikit pewarna oren
Acuan/loyang : 8 inci
Acuan pecah 8 : dapat 3 biji
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200'C, lenser loyang/acuan dengan mentega/minyak. Ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan di atas kecuali keledek lecek dalam satu bekas, kacau dengan whisk sehingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan keledek lecek, kacau sehingga rata.
3. Tuangkan ke dalam loyang/acuan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak. (Kalau nak permukaannya berkerak, tambahkan masa pembakaran).
4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah dikeluarkan dari loyang/acuan. Pastikan ianya betul-betul sejuk bolehlah dipotong.
NOTA : Saya guna acuan bahulu pecah 8. Sapukan minyak masak di sekeliling acuan, panaskan di atas api dapur guna api sederhana. Tuangkan adunan sehingga bunyi berdesir, biarkan dalam 3 minit. Selepas itu masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar kuih selama 1 jam atau sehingga tepinya garing seperti yang diinginkan.
Terlebih masa bakar tapi mujur tidak hangus. Walaupun terlebih bakar tetap sedap dan lembut.
Kesilapannya ... lalai/alpa, hehe...
No comments:
Post a Comment