MERINGUE KISSES
sumber : FB@Jamayah Yahod...
Bahan-Bahan :
2 biji putih telur (saya guna gred A)
150 gm gula kastor
Cara-Cara :
1. Satukan bahan-bahan di atas dalam bekas/mangkuk tahan panas.
2. Panaskan bahan-bahan di atas dengan menggunakan kaedah double-boil dan kacau sehingga gula larut.
3. Bila gula dah larut, putar bahan-bahan tersebut dengan kelajuan sederhana.
4. Masukkan pewarna makanan mengikut pilihan dan putar lagi dengan kelajuan maximum.
5. Bila adunan dah stiff/kaku, matikan mixer.
6. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan adunan secara konsisten. (Nozzle, terpulang ikut pilihan).
7. Bakar selama 40 minit, pada suhu 130'C.
INFO : Sesuai untuk deco atas kek dan monogram viral.
Meringue Kisses ku sedikit merekah semasa dibakar kerana oven terlebih panas.
Tapi ianya sangat sedap, chewy didalam crispy diluar...
cair dimulut ni.. layan =D
ReplyDelete