Wednesday, March 20, 2019
LEMAK TEMPOYAK PATIN BERSAMA PETAI...
LEMAK TEMPOYAK PATIN
BERSAMA PETAI
sumber : tiffinbiru@CMG
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan patin sederhana besar
Sedikit garam
3 sudu besar pati/jus limau nipis
1 1/3 sudu besar tempoyak
3 batang serai ~ dititik
800 ml santan cair
2 papan petai ~ dikupas
2 helai daun kunyit ~ disiat
3 keping asam gelugor
300 ml pati santan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan Ditumbuk :
25 biji cili padi
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3cm kunyit hidup
Cara Memasak :
1. Siang patin, cuci dan perap dengan garam dan pati/jus limau nipis 20 minit. Cuci, tos dan ketepikan.
2. Campurkan bahan tumbuk bersama tempoyak dan serai, tuangkan santan cair dan kacau rata. Jerang sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, petai bersama daun kunyit dan asam gelugor. Biarkan mendidih perlahan-lahan.
4. Tuangkan pati santan, bubuh garam dan sedikit gula. Kacau perlahan dan biarkan mendidih sekejap.
5. Angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment