Wednesday, March 20, 2019
DAGING MASAK KICAP...
DAGING MASAK KICAP
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
500 gm daging batang pinang ~ hiris nipis, cuci bersih & toskan
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 batang leek ~ kerat pendek & rendam (saya ganti dengan lobak merah dihiris nipis bulat)
1 biji bawang besar ~ hiris bulat & leraikan
2 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus
1 biji cili merah ~ hiris
1 biji cili hijau ~ hiris
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
3-4 titik minyak bijan
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh cuka makan
Hirisan daun bawang secukupnya ~ untuk hiasan
Cara Memasak :
1. Gaul daging tadi bersama serbuk lada hitam, kicap pekat, kicap manis dan minyak bijan sehingga rata dan perap 2 jam. Simpan di dalam peti sejuk.
2. Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, hirisan bawang putih dan halia sehingga harum. Masukkan daging yang diperap tadi bersama bahan-bahan perapan. Gaul rata dan masak sehingga daging kecut. Masukkan leek (toskan) /lobak merah dan kacau rata.
3. Kecilkan api dan masak sehingga daging/lobak merah empuk, jika ingin berkuah, tambah sedikit air. Masukkan hirisan bawang besar, cuka makan, hirisan cili merah dan hijau. Gaul rata dan masak sekejap. Sesuaikan rasa. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment