KEK PISANG

Wednesday, March 20, 2019

DAGING MASAK KICAP...








DAGING MASAK KICAP
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

500  gm  daging batang pinang  ~  hiris nipis, cuci bersih & toskan
1/2  sudu teh  serbuk lada hitam
1  batang  leek  ~  kerat pendek & rendam  (saya ganti dengan lobak merah dihiris nipis bulat)
1  biji  bawang besar  ~  hiris bulat & leraikan
2  ulas  bawang putih  ~  hiris halus
1  inci  halia  ~  hiris halus
1  biji  cili merah  ~  hiris
1  biji  cili hijau  ~  hiris
3  sudu besar  kicap pekat
3  sudu besar  kicap manis
3-4  titik  minyak bijan
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
1  sudu teh  cuka makan
Hirisan daun bawang secukupnya  ~  untuk hiasan


Cara Memasak :

1.  Gaul daging tadi bersama serbuk lada hitam, kicap pekat, kicap manis dan minyak bijan sehingga rata dan perap 2 jam.  Simpan di dalam peti sejuk.

2.  Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, hirisan bawang putih dan halia sehingga harum.  Masukkan daging yang diperap tadi bersama bahan-bahan perapan.  Gaul rata dan masak sehingga daging kecut.  Masukkan leek (toskan) /lobak merah dan kacau rata.

3.  Kecilkan api dan masak sehingga daging/lobak merah empuk, jika ingin berkuah, tambah sedikit air.  Masukkan hirisan bawang besar, cuka makan, hirisan cili merah dan hijau.  Gaul rata dan masak sekejap.  Sesuaikan rasa.  Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.




No comments:

Post a Comment