KEK PISANG

Wednesday, March 20, 2019

KULAT SISIR/CENDAWAN KUKUR MASAK LEMAK CILI PADI...



KULAT SISIR/CENDAWAN KUKUR








KULAT SISIR/CENDAWAN KUKUR
MASAK LEMAK CILI PADI
sumber :    resipicitarasawan...




Bahan-Bahan :

2  cawan  kulat sisir/cendawan kukur
2  batang  serai  ~  titik
3  ulas  bawang merah
1  ulas  bawang putih
1/2  inci  kunyit hidup
6  tangkai  cili padi
2  sudu besar  ikan bilis
3  cawan  santan sederhana pekat
Garam & serbuk perasa secukupnya


Cara Memasak :

1.  Jika menggunakan kulat yang masih basah, keringkan dahulu di bawah terik matahari sehingga kering untuk mengelakkan ia hancur ketika dimasak.

2.  Kemudian dicuci dan buang bahagian pangkal yang keras dan sisa kulit kayu.  Rendam dan bilas sehingga bersih.

3.  Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit sehingga lumat.  Masukkan ikan bilis dan cili padi dan tumbuk kasar.

4.  Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk bersama serai, santan dan kulat.  Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.  Masak dengan api sederhana sehingga mendidih, sambil dikacau perlahan-lahan.

No comments:

Post a Comment