KEK PISANG CEPAT SIAP
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
200 gm tepung gandum *
1 sudu teh soda bicarbonate *
1 sudu teh baking powder * ( * satukan & ayak )
150 gm pisang (ikut pilihan)
170 gm gula kastor (saya guna 150 gm gula perang)
Secubit garam
3 biji telur gred A
120 gm minyak sayur atau minyak jagung
1 sudu besar ovallate
Beberapa titik esen pisang (optional)
Chocolate rice sebagai hiasan
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C, sediakan loaf pan berukuran 7 inci x 3 inci (2 biji), sapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak (anda boleh juga guna tin bulat 8 inci atau tin 4 segi 8 inci). Ketepikan.
2. Lecek pisang, gula, garam dan ovallate sehingga semua bergaul dan sebati. Masukkan telur, kacau sehingga rata. Tambahkan tepung yang telah di ayak, minyak jagung dan esen pisang (jika guna). Gaul sehingga sebati. Kalau anda nak masukkan sedikit chocolate rice juga boleh, tapi saya cuma taburkan di atas kek saja.
3. Tuangkan ke dalam tin kek dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak bergantung pada oven masing-masing. Keluarkan kek dari tin, biarkan sejuk sepenuhnya di atas jaringan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment