KEK PISANG

Sunday, July 28, 2019

AYAM TUMIS LENGKUAS ...









RESIPI AYAM TUMIS LENGKUAS
sumber :    Majalah RASA Jun 2019 ...




Bahan-Bahan :

1  kg  ayam  ~  potong sederhana & bersihkan
3  batang  serai  ~  titik
1  biji  bawang besar  ~  hiris
3  helai  daun salam
3  helai  daun limau purut
1  biji  limau nipis  ~  ambil jus sahaja
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya
4  sudu makan  minyak masak


Bahan Kisar :

5  biji  cili merah
10  biji  cili padi
2  cm  halia
4  cm  lengkuas
4  cm  kunyit hidup
2  batang  serai  ~  hiris
4  biji  buah keras


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak di dalam periuk, tumis hirisan bawang besar dengan serai.
2.  Setelah wangi masukkan bahan kisar, tumis hingga garing dan pecah minyak.
3.  Masukkan pula ayam, kacau rata hingga ayam kecut.
4.  Tambahkan secawan air, kacau rata dan tutup periuk.  Biarkan seketika.
5.  Setelah air tumisan agak kering dan ayam masak, masukkan daun salam dan daun limau purut.
6.  Perasakan dengan jus limau nipis, garam dan gula secukup rasa.
7.  Jika ingin sedikit berkuah, tambah sedikit lagi air.  Jika tidak tutup api.
8.  Ayam Tumis Lengkuas sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment