KEK PISANG

Monday, July 1, 2019

SAMBAL DAGING ...










RESIPI SAMBAL DAGING
sumber :    yatiememories, hanieliza ...




Bahan-Bahan :

500  gm  daging batang pinang  ~  hiriskan nipis & kecil
1  biji  bawang besar  ~  hiris bulat & leraikan
1  biji  buah tomato  ~  belah 6
1  tangkai  cili merah  ~  hiris serong
3  sudu besar  sos tomato
3  sudu besar  kicap
2  batang  serai  ~  titik
5  helai  daun limau purut  ~  carik
1/2  cawan  minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa
Sedikit gula


Bahan Kisar :

20  tangkai  cili kering  atau  1 cawan cili kisar
2  labu  bawang besar  (atau  1 biji bawang besar +  5 biji bawang merah)
3  ulas  bawang putih
1  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak dan tumiskan serai dan bahan kisar sehingga wangi dan naik minyak.
2.  Masukkan daging yang telah dicuci bersih dan ditoskan.
3.  Masakkan sehingga daging lembut.
4.  Masukkan sos tomato, kicap, garam dan secubit gula.  Kacau rata.
5.  Masukkan tomato, cili merah, bawang besar dan daun limau purut.  Kacau rata sekali lagi.
6.  Rasakan garamnya, tutup api dan bolehlah dihidangkan.

INFO :   Kalau guna daging biasa, rebus sehingga empuk dan toskan.  Masak seperti biasa.


No comments:

Post a Comment