KEK PISANG

Thursday, July 11, 2019

PANKEK PISANG ...










PANKEK PISANG
sumber :    izahdaut.blogspot.com




Bahan A :

2  cawan  tepung gandum
2  sudu kecil  baking powder


Bahan B :

4  biji  pisang berangan  (saya guna 8 biji pisang emas saiz kecil)
3  sudu besar  gula pasir
1/2  sudu kecil  garam
1  biji  telur gred A
1  cawan  susu segar/santan kotak
4  sudu besar  minyak


Cara-Cara :

1.  Masukkan kesemua bahan B ke dalam blender dan kisarkan sekejap supaya pisang tidak hancur sangat.
2.  Ayakkan bahan A ke dalam mangkuk dan tuangkan bahan B.  Kacau rata  dengan whisk.
3.  Sendukkan ke dalam kuali non-stick dan masak dengan api perlahan.
4.  Tutup kuali.  Masakkan selama 3-4 minit.
5.  Hidangkan dengan madu, ais krim atau coklat cair.

No comments:

Post a Comment