KEK PISANG

Sunday, July 14, 2019

CHURROS CORN DOG ...










CHURROS CORN DOG@HOT DOG,
KOREAN STREET FOOD
sumber :    youtube@cookingtree...




Bahan-Bahan :

120  gm  mentega tanpa garam
30  gm  gula perang
1/8  tsp.  garam
225  gm  air
150  gm  tepung gandum
3  biji  telur
5  gm  esen vanilla


Bahan Lain :

Sosej@hot dog secukupnya  ~  belah 4 dibahagian hujungnya sedikit sahaja
Gula kastor secukupnya
Serbuk kulit kayu manis secukupnya
Lidi sate secukupnya
Minyak masak


Cara-Cara :

1.  Mula-mula buatkan adunan churrosnya.  Cara membuatnya sama seperti churros-churros yang lain.

2.  Sosej belah 4 dibahagian hujungnya (sedikit saja) kemudian cucuk dengan lidi sate.  Ketepikan.

3.  Panaskan minyak masak secukupnya.  Kemudian lilitkan sekeliling sosej 3/4 bahagian sahaja.  Kemudian terus dimasukkan ke dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana selama 3 minit.  Toskan.  Buat sehingga habis sosej dan adunan churros.

4.  Salut dengan campuran gula kastor dan serbuk kulit kayu manis.  Hidangkan dengan cili sos jika suka.


INFO :   Boleh rujuk :   you tube@cooking tree

No comments:

Post a Comment