KEK PISANG

Sunday, July 28, 2019

PILAF YOGURT KETUMBAR ...










PILAF YOGURT KETUMBAR
sumber :    tiffinbiru@CMG ...




Bahan-Bahan :

4  cawan  beras basmathi  ~  cuci bersih, rendam 30 minit & toskan
1/2  cawan  yogurt
1/2  cawan  susu segar
5  cawan  air
1  helai  daun pandan  ~  cuci & disimpul
2  pokok  daun ketumbar dengan akar-akarnya sekali  ~  cuci bersih
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
1  biji  bawang besar  ~  hiris
3  ulas  bawang putih  ~  dititik/ketuk
1  inci  halia  ~  hiris
2  sudu makan  mentega
1  sudu teh  pewarna makanan hijau
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang *
Bawang goreng *   ( * untuk hiasan )


Cara Memasak :

1.  Cairkan mentega di dalam kuali, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan hingga harum dan bawang layu.  Masukkan beras yang ditoskan, goreng beras dengan bahan-bahan tadi selama 1 minit.  Kacau rata.

2.  Alihkan beras ke dalam rice cooker.  Sementara itu, satukan yogurt, susu segar dan air, kacau rata.  Tuangkan ke dalam rice cooker berisi beras tadi.  Tambah garam secukup rasa dan masukkan daun ketumbar sekali dengan akarnya (kerat dua).  Tekankan 'ON' dan biar nasi masak hingga kering.

3.  Kemudian buatkan beberapa lubang pada nasi tadi dan titik-titikkan pewarna makanan hijau ke dalamnya.  Biarkan hingga nasi betul-betul kering.  Gunakan chopstick dan gemburkan nasi tadi.  Matikan suis rice cooker.  Bolehlah dihidangkan bersama lauk-pauk yang digemari.

No comments:

Post a Comment