Sunday, July 28, 2019
PILAF YOGURT KETUMBAR ...
PILAF YOGURT KETUMBAR
sumber : tiffinbiru@CMG ...
Bahan-Bahan :
4 cawan beras basmathi ~ cuci bersih, rendam 30 minit & toskan
1/2 cawan yogurt
1/2 cawan susu segar
5 cawan air
1 helai daun pandan ~ cuci & disimpul
2 pokok daun ketumbar dengan akar-akarnya sekali ~ cuci bersih
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ dititik/ketuk
1 inci halia ~ hiris
2 sudu makan mentega
1 sudu teh pewarna makanan hijau
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang *
Bawang goreng * ( * untuk hiasan )
Cara Memasak :
1. Cairkan mentega di dalam kuali, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan hingga harum dan bawang layu. Masukkan beras yang ditoskan, goreng beras dengan bahan-bahan tadi selama 1 minit. Kacau rata.
2. Alihkan beras ke dalam rice cooker. Sementara itu, satukan yogurt, susu segar dan air, kacau rata. Tuangkan ke dalam rice cooker berisi beras tadi. Tambah garam secukup rasa dan masukkan daun ketumbar sekali dengan akarnya (kerat dua). Tekankan 'ON' dan biar nasi masak hingga kering.
3. Kemudian buatkan beberapa lubang pada nasi tadi dan titik-titikkan pewarna makanan hijau ke dalamnya. Biarkan hingga nasi betul-betul kering. Gunakan chopstick dan gemburkan nasi tadi. Matikan suis rice cooker. Bolehlah dihidangkan bersama lauk-pauk yang digemari.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment