Sunday, July 28, 2019
BEBOLA DAGING LADA HITAM ...
BEBOLA DAGING LADA HITAM
sumber : Majalah RASA Jun 2019 ...
Bahan-Bahan :
500 gm bebola daging segera
1 biji bawang besar ~ hiris dadu
6 ulas bawang putih ~ cincang halus
3 cm halia muda ~ hiris
4 sudu makan sos lada hitam
2 sudu makan sos tiram
1/2 cawan kicap pekat manis
1 kiub pati daging
1 sudu makan lada hitam ~ kisar kasar
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng & menumis
Sedikit hirisan daun bawang
Sedikit hirisan daun ketumbar
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak menggunakan api sederhana, goreng bebola daging. Angkat dan ketepikan.
2. Menggunakan kuali lain, panaskan minyak masak secukupnya, tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
3. Kemudian masukkan stok@kiub pati daging yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau rata.
4. Masukkan pula sos lada hitam, sos tiram dan kicap pekat manis. Kacau sebati.
5. Kecilkan api, gaul rata dan perasakan dengan sedikit garam dan gula ikut keperluan.
6. Masukkan bebola daging dan taburkan lada hitam yang telah dikisar tadi. Gaul rata.
7. Tutup api dan tabur hirisan daun bawang dan ketumbar sebelum sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment