KEK PISANG

Sunday, July 28, 2019

BEBOLA DAGING LADA HITAM ...









BEBOLA DAGING LADA HITAM
sumber :    Majalah RASA Jun 2019 ...




Bahan-Bahan :

500  gm  bebola daging segera
1  biji  bawang besar  ~  hiris dadu
6  ulas  bawang putih  ~  cincang halus
3  cm  halia muda  ~  hiris
4  sudu makan  sos lada hitam
2  sudu makan  sos tiram
1/2  cawan  kicap pekat manis
1  kiub  pati daging
1  sudu makan  lada hitam  ~  kisar kasar
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng & menumis
Sedikit hirisan daun bawang
Sedikit hirisan daun ketumbar


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak menggunakan api sederhana, goreng bebola daging.  Angkat dan ketepikan.

2.  Menggunakan kuali lain, panaskan minyak masak secukupnya, tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.

3.  Kemudian masukkan stok@kiub pati daging yang dibancuh dengan sedikit air.  Kacau rata.

4.  Masukkan pula sos lada hitam, sos tiram dan kicap pekat manis.  Kacau sebati.

5.  Kecilkan api, gaul rata dan perasakan dengan sedikit garam dan gula ikut keperluan.

6.  Masukkan bebola daging dan taburkan lada hitam yang telah dikisar tadi.  Gaul rata.

7.  Tutup api dan tabur hirisan daun bawang dan ketumbar sebelum sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment