KEK PISANG

Wednesday, July 24, 2019

KARI IKAN BERSAMA TERUNG ...









KARI IKAN BERSAMA TERUNG
sumber :    anissdairy.blogspot.com




Bahan-Bahan :

3  potong  isi ikan pilihan bahagian ekor  (saya guna 1 ekor ikan cencaru saiz sederhana dipotong 4 bahagian)
3  biji  terung ungu saiz kecil  ~  dibelah dua
5  biji  bawang merah  ~  dihiris
2  biji  bawang putih  ~  dihiris
1  batang  serai  ~  dititik  (saya tambah - optional)
1/2  sudu kecil  halba
3  tangkai  daun kari  ~  dilurutkan
3  biji  bawang besar  ~  dikisar
1/2  inci  halia  ~  dikisar
2  sudu besar  rempah kari ikan  ~  digaul dengan bahan kisar
Sedikit air asam jawa untuk mengisar
1  cawan  santan
Sedikit garam & gula
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya dalam periuk/kuali.  Tumiskan bahan-bahan hiris, halba dan daun kari sehingga keperangan.

2.  Masukkan campuran bawang besar kisar dan serbuk kari.  Gaul rata dan biarkan sehingga pecah minyak.

3.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.

4.  Setelah sebati rasanya dengan bahan-bahan tumis tadi, masukkan ikan dan gaul lagi.

5.  Masukkan sedikit air, agak-agak tenggelam ikan tadi.  Bila mendidih tambahkan dengan santan dan terung.

6.  Masak dengan dikacau sekali-sekala sehingga kuah mendidih dan terung empuk/lembut.

7.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment