KEK PISANG

Saturday, July 6, 2019

MIHUN BAKSO ...










RESIPI MIHUN BAKSO
sumber :    buku masakan Chef Hanieliza...




Bahan-Bahan :

500  gm  mihun  ~  direndam
200  gm  kubis  ~  dihiris halus
100  gm  tauge  ~  dibuang akarnya
1  batang  lobak merah  ~  potong ikut suka  (saya tambah)
100  gm  bawang goreng
1  pokok  daun sup & daun bawang  ~  dihiris


Bahan Untuk Kuah :

300  gm  bebola daging
3  ulas  bawang merah  ~  dihiris
3  ulas  bawang putih  ~  dihiris
2  sm  halia  ~  dihiris
1  sudu besar  lada hitam  ~  ditumbuk  (boleh dikurangkan jika tidak suka terlalu pedas)
1  batang  serai  ~  diketuk
1  kiub  pati daging
3  sudu besar  minyak masaknya
Air & garam secukupnya


Cara Membuat :

1.  Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan yang dihiris dan serai hingga wangi.
2.  Masukkan bebola daging, kiub pati daging, air, lada hitam dan garam.  Biarkan mendidih.
3.  Masukkan kubis, lobak merah dan mihun.  Biarkan mendidih sekali lagi.
4.  Hidangkan dengan tauge segar, bawang goreng, daun sup, daun bawang dan cili api yang ditumbuk dan diperahkan limau kasturi.


NOTA :   Bebola daging boleh dibuat sendiri menggunakan daging kisar yang dicampurkan dengan tepung jagung, bawang merah dan garam.

No comments:

Post a Comment