Saturday, July 6, 2019
MIHUN BAKSO ...
RESIPI MIHUN BAKSO
sumber : buku masakan Chef Hanieliza...
Bahan-Bahan :
500 gm mihun ~ direndam
200 gm kubis ~ dihiris halus
100 gm tauge ~ dibuang akarnya
1 batang lobak merah ~ potong ikut suka (saya tambah)
100 gm bawang goreng
1 pokok daun sup & daun bawang ~ dihiris
Bahan Untuk Kuah :
300 gm bebola daging
3 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
2 sm halia ~ dihiris
1 sudu besar lada hitam ~ ditumbuk (boleh dikurangkan jika tidak suka terlalu pedas)
1 batang serai ~ diketuk
1 kiub pati daging
3 sudu besar minyak masaknya
Air & garam secukupnya
Cara Membuat :
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan yang dihiris dan serai hingga wangi.
2. Masukkan bebola daging, kiub pati daging, air, lada hitam dan garam. Biarkan mendidih.
3. Masukkan kubis, lobak merah dan mihun. Biarkan mendidih sekali lagi.
4. Hidangkan dengan tauge segar, bawang goreng, daun sup, daun bawang dan cili api yang ditumbuk dan diperahkan limau kasturi.
NOTA : Bebola daging boleh dibuat sendiri menggunakan daging kisar yang dicampurkan dengan tepung jagung, bawang merah dan garam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment