ROTI JALA BUNGA TELANG YANG
LEMBUT SAMPAI KE PETANG
sumber : QaseyHoney ...
Bahan-Bahan :
3 cawan tepung gandum (jika adunan cair tambah lagi 2 sudu besar)
Garam secukup rasa
1 biji telur (saya guna gred A)
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar bunga telang kering ~ rendam/rebus dan jadikan 1 cawan airnya, lebihkan sedikit bunga telang jika tidak mahu menggunakan pewarna makanan.
1 1/2 cawan air
2-3 titik pewarna royal blue (optional)
Cara-Cara :
Satukan kesemua bahan di atas dan kacau sehingga semua sebati.
Kemudian tapis adunan tadi dan masukkan ke dalam botol muncung 3.
Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
Panaskan pan non-stick dan jala secara lurus/menegak.
Biarkan roti jala sehingga bahagian bawah tidak melekat.
Tidak perlu dibalikkan.
Angkat dan gulung roti jala dengan kemas.
TIPS : QH gulung seperti menggulung kulit popia untuk mendapatkan roti jala yang kemas dan cantik.
(Saya guna 30-40 kuntum bunga telang, kemudian direbus dengan air dijadikan 1 cawan air setelah ditapis).
SERAWA DURIAN
sumber : cahayahidupku2569...
Bahan-Bahan :
5 ulas durian
250 gm santan kelapa
3 cawan air
Gula putih secukup rasa manis (saya campurkan dengan sedikit gula merah)
1 helai daun pandan ~ disimpul
Secubit garam
Cara-Cara :
1. Masukkan durian, santan, air dan gula ke dalam periuk.
2. Masakkan sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan daun pandan.
4. Sesuaikan kemanisannya kemudian letakkan secubit garam, (ini untuk rasa lemak).
5. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment