Tuesday, July 30, 2019
IKAN KUKUS ASAM BOI ...
RESIPI IKAN KUKUS ASAM BOI
sumber : Fiza's Cooking
kredit : hanamemories ...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan siakap ~ dibersihkan dengan air limau nipis, cuci bersih & toskan
1/2 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ diketuk
2 batang serai ~ dihiris
1 inci halia ~ dihiris memanjang halus
5 biji asam boi putih atau lebih
1/4 batang lobak merah ~ dihiris memanjang halus
Cendawan tiram secukupnya (tak letak sebab tiada)
Tomato ceri@biasa secukupnya ~ dibelah 2, ceri & tomato biasa dibelah 4
Daun ketumbar secukupnya
Daun bawang secukupnya
Hirisan limau
7 tangkai cili padi ~ diketuk
Bahan Sos :
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
Cara Memasak :
1. Rendamkan asam boi dalam 1/4 cawan air panas sehingga kembang kemudian kikiskan isinya sedikit.
2. Letakkan ikan ke dalam pinggan tahan panas yang sesuai, taburkan bahan-bahan lain ke atas ikan.
3. Satukan dalam mangkuk kecil sos ikan, kicap cair dan sos tiram kemudian curahkan ke atas ikan tadi.
4. Akhir sekali masukkan asam boi berserta dengan air rendaman asam boi sekali.
5. Kukus ikan selama 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
6. Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar dan daun bawang sekali lagi. Sedia dihidangkan. Enak dimakan panas-panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment