APPLE CRUMBLE MUFFINS
rujukan : seleraputeri ; (16 pcs)
Bahan Topping :
70 gm gula perang
60 gm tepung gandum
50 gm butter - dicairkan
1 sudu teh serbuk kayu manis
Bahan Muffin :
210 gm gula perang
140 gm minyak jagung
1 biji telur gred A/B
200 gm buttermilk (200 gm susu segar + 1 sudu besar cuka masakan, rehatkan 10 minit)
1/2 sudu teh soda bikarbonate
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanilla *
1/2 sudu teh esen epal * (atau 1 sudu teh esen vanilla jika tiada esen epal)
300 gm tepung gandum
230 gm epal hijau yang telah dibuang kulit & dipotong dadu (anggaran 2 biji saiz kecil)
Cara-Cara :
Panaskan oven dahulu pada suhu 200'C selama 30 minit.
Isikan dulang muffin dengan cawan kertas. Ketepikan.
Ayakkan tepung gandum dengan baking powder, ketepikan.
Campurkan kesemua bahan-bahan topping dan gaul sehingga menjadi crumble menggunakan garfu. Ketepikan.
Sementara itu, satukan gula perang, minyak jagung dan telur di dalam mangkuk adunan, ketepikan.
Di dalam bekas berasingan, satukan buttermilk, baking soda, garam dan esen vanilla.
Masukkan campuran tepung ke dalam campuran minyak berselang-seli dengan campuran buttermilk. Kacau hingga sekadar sebati kemudian masukkan epal yang dipotong dadu, kacau sebati. Jangan terlebih kacau agar muffin tidak menjadi keras selepas dibakar.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas dan taburkan dengan sedikit bahan topping pada setiap muffin.
Turunkan suhu oven pada 170'C dan bakar selama 30 minit hingga masak...
No comments:
Post a Comment