TAT TELUR
rujukan : FB/grup MAHN...
Bahan Crust/Shell : (68 pcs)
170 gm marjerin atau butter
50 gm gula aising
1 biji telur gred C
290 gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
Cara-Cara :
1. Butter dan gula dipukul menggunakan senduk kayu.
2. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul sebati (sampai kelihatan putih).
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, uli sampai menjadi doh lembut.
4. Bentukkan menggunakan acuan tat 4.5 cm. Cucuk dasarnya menggunakan garfu.
5. Bakar pada suhu 170'C api atas bawah selama 20-25 minit di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu...
NOTA : rehatkan doh 30 minit dalam peti ais (optional)...
Bahan Filling/Inti Tart Telur :
50 gm gula pasir
110 gm air panas
1 sudu makan susu pekat manis
45 gm susu cair/susu full cream
1/2 sudu teh esen vanilla
2 biji telur gred A/B
1/2 sudu besar tepung kastad
sedikit pewarna kuning
Cara-Cara :
Kacau gula dalam air panas sampai gula hancur/larut. Kemudian masukkan semua bahan yang lain, kacau sebati, tapis ke dalam bekas jug dan tuangkan ke dalam tart shell yang telah dibakar terlebih dahulu, tuangkan sehingga penuh dan bakar selama 20-25 minit pada suhu 180'C api atas bawah. Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan kerana ketika panas tart shell agak rapuh sedikit.
*** Bila dah nampak macam gelembung naik, cepat-cepat keluarkan dari oven...
No comments:
Post a Comment