KEK PISANG

Sunday, April 16, 2017

MASAK LEMAK PETOLA...







MASAK LEMAK PETOLA




Bahan-Bahan :

500  gm  petola segi
100  gm  lobak merah
1  sudu besar  udang kering
2  cawan  santan pekat  (dari 1 biji kelapa)
1  cawan  air
Garam secukup rasa


Bahan Dihiris :

3  ulas  bawang merah
1  ulas  bawang putih
1  tangkai  cili merah


Cara Memasak :

1.  Petola dibuang kulit dan dipotong bulat.
2.  Lobak merah dipotong kecil.  Basuh semua bahan.
3.  Masukkan semua bahan kecuali santan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih dan lobak merah sedikit lembut.
4.  Masukkan santan dan masak hingga mendidih sekali lagi.  Sesuaikan rasa kemudian tutup api.
5.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment