KEK PISANG

Monday, April 10, 2017

ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI...










ASAM PEDAS KEPALA
IKAN TENGGIRI



Bahan-Bahan :

2  keping  kepala ikan tenggiri  -  dicuci bersih & toskan
10  biji  bendi
1  biji  buah tomato  -  dipotong 4
1/2  cawan  air asam jawa
5  tangkai  daun kesum
3  cawan  air
3  sudu besar  minyak masak
1  sudu kecil  halba
Garam & gula secukup rasa


Bahan Dikisar :

15  tangkai  cili kering  -  rendam seketika hingga lembut & toskan
1  labu  bawang besar
4  ulas  bawang merah
4  ulas  bawang putih
1  sudu kecil  serbuk kunyit
sedikit belacan bakar


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan halba bersama bahan yang dikisar hingga naik minyak dan wangi.
2.  Masukkan air asam jawa dan air.  Biarkan hingga mendidih.
3.  Masukkan kepala ikan, garam, daun kesum dan bendi.  Biarkan hingga mendidih lagi.
4.  Masukkan buah tomato.  Perlahankan api dan biarkan hingga naik minyak dan sayur lembut.
5.  Sesuaikan rasa garam & gula secukup rasa, tutup api, angkat dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment