Monday, April 10, 2017
ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI...
ASAM PEDAS KEPALA
IKAN TENGGIRI
Bahan-Bahan :
2 keping kepala ikan tenggiri - dicuci bersih & toskan
10 biji bendi
1 biji buah tomato - dipotong 4
1/2 cawan air asam jawa
5 tangkai daun kesum
3 cawan air
3 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil halba
Garam & gula secukup rasa
Bahan Dikisar :
15 tangkai cili kering - rendam seketika hingga lembut & toskan
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit belacan bakar
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumiskan halba bersama bahan yang dikisar hingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan kepala ikan, garam, daun kesum dan bendi. Biarkan hingga mendidih lagi.
4. Masukkan buah tomato. Perlahankan api dan biarkan hingga naik minyak dan sayur lembut.
5. Sesuaikan rasa garam & gula secukup rasa, tutup api, angkat dan hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment