CUCUR UDANG KERING
rujukan : zulfadreamland ; (sedap)...
Bahan-Bahan :
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 biji bawang besar
1/4 cawan udang kering - rendam hingga lembut
Secekak daun kucai - dihiris kecil
Garam secukupnya - jika perlu
Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara :
1. Satukan kucai dan tepung gandum ke dalam mangkuk dan kacau rata. Kisar bawang besar dan udang kering dengan air sehingga lumat. Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk kecil dan masak sehingga mendidih. Tutup api.
2. Kemudian tuangkan 1/3 bahan ini ke dalam mangkuk tepung, adun rata menggunakan senduk kayu. Tuangkan 1/3 lagi dan adun rata. Seterusnya tuangkan bakinya dan kacau sebati. Biarkan sejuk sedikit sebelum diambil adunan menggunakan tangan dan bentukkan ia sebesar guli. Celup tangan dalam air bagi mengelakkan adunan tepung melekat pada tangan. Susun di atas dulang bebola tadi. Buat sehingga adunan habis. Kemudian panaskan minyak secukupnya dan goreng bebola sehingga keperangan dengan api sederhana. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos cili, sos tomato atau sos kegemaran...
sedapnyer....
ReplyDelete