POPIA INTI KARIPAP
rujukan : bilachahkedapur.blogspot.my
Bahan-Bahan :
250 gm daging
3 biji kentang
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1/2 inci halia
3-4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk rempah kari daging
1-2 tangkai daun kari
1-2 tangkai daun sup - dihiris
Garam & gula secukupnya
Minyak masak untuk menumis & menggoreng
Kulit popia secukupnya
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dengan sedikit air (untuk dijadikan pelekat/gam)
Cara-Cara :
Kisar daging, tetapi jangan sampai hancur.
Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia.
Tumiskan bersama cili kisar dan daun kari sehingga naik bau dan pecah minyak.
Masukkan serbuk rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.
Masak sehingga garing. Kemudian masukkan daging dan air. Rebus sehingga daging agak empuk.
Masukkan pula ubi kentang yang di dadu kecil dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Masak sehingga inti empuk dan agak kering.
Taburkan daun sup yang dihiris halus, kacau sebentar dan tutup api.
Proses Menggulung Kulit Popia :
Ambil sekeping kulit popia, masukkan inti ke dalamnya.
Gulungkan kemas dan lekatkan dengan pelekat tepung tadi dihujungnya.
Buat sehingga siap. Kemudian gorengkan popia tadi menggunakan api perlahan sehingga kuning keemasan. Angkat & toskan minyaknya.
Hidangkankan bersama sos kegemaran...
TIPS : Untuk menggoreng batch popia seterusnya, tutup sebentar api dapur untuk menurunkan suhu minyak. Ini bertujuan untuk mengelakkan kulit popia mengerutu...
No comments:
Post a Comment