KEK PISANG

Tuesday, April 4, 2017

IKAN TUMIS ASAM...










IKAN TUMIS ASAM
rujukan :    Hanieliza...




Bahan-Bahan :

2-3  keping  ikan tenggiri
1  cawan  air asam jawa
1/2  sudu kecil  serbuk kunyit
1  biji  buah tomato  -  dipotong 4 atau 6
Sedikit daun bawang  -  hiris untuk hiasan
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Bahan Hiris :

3  ulas  bawang kecil
2  ulas  bawang putih
1  inci  halia
1  biji  cili hijau
1  biji  cili merah
1  labu  bawang besar


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam.
2.  Goreng hingga masak.  Angkat dan ketepikan.
3.  Tumiskan semua bahan yang dihiris.
4.  Apabila sudah layu sedikit, masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit, kacau sebati.
5.  Apabila sudah mendidih, masukkan ikan dan tomato.
6.  Sedia dihidangkan.  Taburkan dengan sedikit hirisan daun bawang...

1 comment: