KEK PISANG

Thursday, April 13, 2017

SAMBAL TERUNG...









SAMBAL TERUNG




Bahan-Bahan :

2  biji  terung panjang
1  sudu kecil  serbuk kunyit
1  labu  bawang besar  -  dihiris kasar
1  cawan  minyak masak
Garam & gula secukup rasa


Bahan Dikisar/Ditumbuk :

10  tangkai  cili kering  -  rendam hingga lembut & toskan
1  sudu besar  ikan bilis  -  cuci bersih & toskan
1  sudu besar  lada hitam
2  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
sedikit belacan (jika suka)


Cara Memasak :

1.  Terung dipotong pendek dan dikelar tengah.
2.  Gaulkan terung dengan serbuk kunyit dan garam.
3.  Panaskan minyak dan goreng terung hingga garing.  Angkat dan ketepikan.
4.  Asingkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang dikisar/ditumbuk hingga naik minyak.
5.  Masukkan terung, bawang besar, garam dan gula.  Kemudian kacau rata.
6.  Sesuaikan rasanya, tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment