KEK PISANG

Tuesday, April 11, 2017

SAMBAL AYAM...








SAMBAL AYAM




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  dipotong kecil, cuci bersih & toskan
1  biji  tomato  -  dipotong 4
1  labu  bawang besar  -  dihiris kasar
1/2  cawan  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Kisar :

10  tangkai  cili kering  -  direndam seketika hingga lembut & toskan
5  ulas  bawang kecil
3  ulas  bawang putih
Sedikit belacan bakar


Cara Memasak :

1.  Buangkan kulit ayam dan potong kecil.  Basuh dan toskan.
2.  Lumurkan sedikit garam dan serbuk kunyit.
3.  Panaskan minyak dan gorengkan ayam hingga agak garing.  Angkat, toskan dan ketepikan.
4.  Tumiskan bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
5.  Masukkan ayam yang digoreng tadi, bawang besar dan tomato.
6.  Kacau rata dan biarkan hingga bawang layu dan sambal naik minyak.
7.  Sesuaikan rasanya, tutup api.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment