KEK PISANG

Saturday, April 1, 2017

AYAM MASAK UNGKEP...










AYAM MASAK UNGKEP
rujukan :   Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

1  kg  ayam  -  potong 10
2  batang  serai  -  dititik
750  ml  air
Garam, gula & serbuk perasa secukupnya
Serbuk kunyit secukupnya
1/2  keping  asam gelugur
Minyak masak secukupnya


Bahan Kisar :

5  ulas  bawang putih
10  ulas  bawang merah
7  biji  cili padi
3cm  kunyit
3cm  halia
1  sudu makan  serbuk ketumbar
1  sudu makan  serbuk jintan manis
1  sudu makan  serbuk jintan putih


Cara Memasak :

1.  Lumurkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit.  Ketepikan seketika.

2.  Panaskan sedikit minyak.  Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.

3.  Masukkan serai dan ayam yang telah diperap tadi.  Gaul rata hingga ayam kelihatan kecut atau berubah warna.

4.  Tambahkan asam gelugur, air, garam, gula dan bahan perasa secukupnya.  Tutup kuali rapat-rapat.  Kacau sekali-sekala untuk memastikan ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.

5.  Apabila kuah kelihatan kering dan ayam empuk, padamkan api.  Sedia untuk dinikmati...

INFO :  Jika sukakan hidangan lebih berkuah, tidak perlu dimasak sehingga kering...

No comments:

Post a Comment